top of page

Hamilelikte Varis

Hamilelikte varis oluÅŸumu ve tedavisi

Hamilelikte Varis Oluşması

​

Hamilelik döneminde artan progesteron hormonunun damarlar üzerindeki gevÅŸetici etkisi, vücut kan kitlesinin artması, büyüyen bebeÄŸin karın içindeki en büyük toplardamar olan vena kavaya baskısı, annede kabızlığa karşı eÄŸilim , hareketsizliÄŸin artması gibi nedenlerle varislerin ortaya çıkması veya mevcut varislerin artması sözkonusu olur. Varisli damarların ağırlıklı olarak ilk trimesterda (ilk üç ay) daha yoÄŸun ortaya çıkması varis geliÅŸiminde hormonal etkilerin öncelikli olduÄŸuna iÅŸaret eder. Aşırı kilolu kadınlar, birden fazla bebek taşıyan hamileler ve önceki hamileliÄŸinden varisleri olanlar, varis geliÅŸimi için daha fazla riske sahiptir. Ayrıca genital varisler de hamilelik döneminde yoÄŸun olarak görülür. Büyüyen rahimin karın içindeki toplardamara baskı yapması aÅŸağıdan yukarıya doÄŸru normalde olan toplardamar kan akımının önünde engel oluÅŸturur. Bunun neticesinde bacaklara doÄŸru yönelen akım damarların geniÅŸlemesine katkıda bulunur.

Varis öyküsündeki en önemli bulgulardan biri hamileliklerden sonra varislerinin arttığıdır.

DoÄŸumdan sonraki erken dönemlerde varisler azalmaya ve 3 aya kadar hamilelikte ortaya çıkan kılcallar yok olmaya baÅŸlar. Bu dönemden sonra kalan varisler için tedavi gerekmektedir.

Hamilelik ayrıca derin ven trombozu (DVT) geliÅŸimi için de risk oluÅŸturmaktadır ve riskli hastalar bazen düÅŸük molekül ağırlıklı kan sulandırıcı iÄŸnelerle koruma altına alınabilir. DVT geliÅŸtiÄŸi taktirde de aynı ÅŸekilde kan sulandırıcı iÄŸnelerle ve varis çorapları ile tedavi edilir. DVT nin anne hayatı için oluÅŸturduÄŸu hayati riskler, dolaylı olarak bebek için de risk oluÅŸturmaktadır. Özellikle venöz yetersizliÄŸi de bulunan hamilelerin kadın doÄŸum uzmanı ile birlikte kalp damar cerrahı tarafından da takip edilmesi önemlidir.

Hamile ve venöz yetersizlikli hastalar özellikle bebek büyümeye baÅŸladıktan itibaren hamile varis çorapları ile bacakta kan göllenmesinin önüne geçmeli, egzersiz yapmalı,tuz alımını azaltmalı, aşırı kilo alımının ve kabızlığın önüne geçmeli, uzun süre ayakta kalmaktan veya oturmaktan kaçınmalı ve ara ara ayaklarının altına yastık koyarak dinlenmeli, karındaki büyük damara baskının azalması için özellikle sol tarafına doÄŸru yatmayı tercih etmelidir.

​

HAMÄ°LELÄ°KTE VARÄ°S TEDAVÄ°SÄ° YAPILIR MI?
Hamilelik döneminde varis için giriÅŸimsel bir tedavi veya ilaç tedavisi uygulanmaz. Uygulanacak tek tedavi varis çorabı ile hastalığın ilerlemesini önlemek ve koruyucu önerilere dikkat etmektir. Tedavi için doÄŸumdan sonraki dönem beklenmelidir. Bunun bir sebebi varislerin bir kısmının hamilelikten sonra kaybolabileceÄŸi, diÄŸer sebebi de hastalığın koruma önlemleri ile anne ve bebeÄŸin hayatını riske atacak bir duruma neden olmaması ve yapılacak giriÅŸimlerle anneye ve bebeÄŸe ek bir stres yaÅŸatmaya gerek olmamasıdır.

​

HAMÄ°LELÄ°KTE VE YA SÜT VERME DÖNEMÄ°NDE KÖPÜK TEDAVÄ°SÄ° OLUR MU?

Hamilelik döneminde skleroterapi- köpük tedavisi olmayacağı konusunda doktorlar arasında bir görüÅŸ birliÄŸi bulunmaktadır. Süt verme döneminde ise ilacın yarılanma ömrü olan 4-6 saat sonra bebek emzirilebileceÄŸinden tedavi uygulanabilir. 

bottom of page