top of page

Ameliyatsız Varis Tedavileri

Skleroterapi (Köpük) Tedavisi

Skleroterapi bacak varislerini tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon tedavisinin adıdır. Damarların büzüÅŸmesine ve daha sonra vücut tarafından absorbe edilmesi ile sonuçlanan çok ince iÄŸneler ile damarın içine sklerozan madde verilmesi iÅŸlemidir. Varisli veya istenmeyen damar kalıcı olarak yok olur.

Hastaların %90’ dan fazlası bu iÅŸlemden fayda görür. Tedavi seansları bir veya birkaç seanstan oluÅŸur. Tedavi araları belirlenir. Tedavi gören kiÅŸi aynı gün iÅŸlerine dönebilmektedir. Hasta giriÅŸim sonrası yürüyerek evine gidebilmekte, araba kullanabilmektedir.

Skleroterapi uygulamasını kabul etmiÅŸ olan çoÄŸu hasta, iÄŸnelerin aslında ne kadar aÄŸrısız ve acısız olduÄŸunu farkettiklerinde çok ÅŸaşırmışlardır. Küçük bir çimdikleme yada sinek ısırığı hissedilmektedir ve genellikle hissedilen bununla sınırlıdır. Bazen iÄŸneden sonra hafif bir yanma hissedilebilir, ancak bu yanma çok hızlı bir ÅŸekilde azalır ve yok olur.

Yan etkiler nadir olsa da görülebilir. Allerjik reaksiyon son derece nadirdir. Verilen ilacın damar dışına sızması renk deÄŸiÅŸikliÄŸine yol açabilir. Tedavi sonrası bu bölgede oluÅŸan morluklar ve ÅŸiÅŸlikler geçicidir. Kullanılan solüsyonların cinsine göre deÄŸiÅŸmesine karşın, damarlar boyunca hafif kaşıntı yaÅŸanabilir. Hastaların bir kısmında uygulamadan sonra damarlar koyulaÅŸmaktadır. Bu koyuluklar genellikle 10 – 14 günde ortadan kalkmaktadır. Çok az durumlarda bu koyuluklar 4 -12 aya kadar devam edebilmektedir.

Ayrıca eÄŸer gerekli ise varisli safen venine uygulanması ÅŸu ÅŸekilde olur: Diz seviyesinden ultrason ile varisli safen veni bulunur ve iÄŸne ile girilir. Daha sonra bu iÄŸnenin içine ince uzun kateter sokulur. Kasık bölgesindeki damara kadar uzatılır. Ultrason altında kasıktaki damara ve dize kadar olan varisli damar içine köpük sıkılır. Sonra damar içindeki bu köpük damarın içini bozar ve damar bacağın içinde kurutulmuÅŸ olur.

Skleroterapi ile yok edilen varisler tekrarlamazlar. Ancak bazı hastalarda seneler icinde yeni kılcal damar çatlamaları meydana gelebilmektedir. Fakat bunlar daha önceki kılcal damar çatlamalarının geri dönmesi olarak anlaşılmamalıdır, bunlar sonradan oluÅŸabilecek yeni varislerdir

Tedavinin baÅŸarısı operatörün becerisi, damarın büyüklüÄŸü, sklerozan solüsyonu konsantrasyonu ve iÅŸlemden sonraki bakım ile iliÅŸkilidir.

Lazer ile Varis Ameliyatı

(Endovenöz Lazer Ablasyon-EVLA)

Varisli damarların cerrahi yöntemler ile bacaktan çıkarılarak yapılan tedavinin yerine uygulanan bu yöntemde, kaçak yapan damarın ameliyat yoluyla parçalar halinde dışarı alınması yerine, damar içine anjiyo gibi girilerek lazer enerjisi ile hasarlı kapağın damar içinden kapatılması esasına dayanmaktadır. Bu iÅŸlem sonrasında lazerle kapatılan varisli damardan artık dokuların içine kan kaçağı oluÅŸmaz. Kapatılan bu damar da vücut tarafından zamanla yok edilir.

Bu yöntemin klasik ameliyata (stripping) göre avantajları vardır: • Hasta aynı gün taburcu olur ve günlük aktivitelerinden geri kalmaz. • Cerrahi bir iÅŸlem olmadığından dikiÅŸ ve yara izi yoktur. Sadece iÄŸne deliÄŸi kadar bir alandan giriÅŸim yapılır. • Cerrahiye kıyasla daha yüksek baÅŸarı ve daha az tekrarlama oranı.

Ancak ÅŸunları unutmamak gerekir. Bu pahalı bir yöntemdir ve tecrübeli bir ekip tarafından ameliyathane ÅŸartlarında yapılır. Ayrıca daha sonra yüzeydeki kılcal damarlar için köpük tedavisi gerekir. Yani kılcal damarlara etki etmez. EVLA uygulanan birçok hasta aslında köpük uygulaması ile baÅŸarı ile tedavi edilebilir. Buradaki nüans doktorunuzun uzmanlığı ve tecrübesidir.

EVLA(Endovenöz lazer ablasyon) uygulanışı

Yapıştırı ve ya Zamk ile Varis Ameliyatı

Ameliyatsız tedavi yöntemi olan “yapıştırıcı – zamk” yöntemi, varis tedavisinde günümüzde, oldukça baÅŸarılı bir ÅŸekilde uygulanmaktadır. Uygulama, tıbbi bir yapıştırıcı maddenin varisli damarlara enjekte edilerek, damar duvarlarının birbirine yapıştırılması saÄŸlanarak, o damarların ortadan kaldırılması olarak özetlenebilir. Yapıştırıcı, bir katater (ince bir tüp yani boru) yoluyla hastalıklı yani varisli damar içine yerleÅŸtirilir. Sonrasında damar kapanır ve kan akışı doÄŸal olarak, bacaktaki diÄŸer saÄŸlıklı damarlarla saÄŸlanır.

Uygulama her ne kadar kolay bir uygulama gibi görünse de, aslında baÅŸarısı tamamen maddenin kalitesine ve uygulayan doktorun becerisine ve yeteneklerine baÄŸlıdır. Bu alanda uzmanlaÅŸmış ve el becerisi iyi olan bir doktorun uygulamasıyla, çok daha kısa zamanda, minimal bir aÄŸrı hissi ile varislerinizden kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Ancak ÅŸunu unutmamanız gerekir ki, bu yöntem aynen lazer ile ameliyatta olduÄŸu gibi büyük damarlara uygulanabilmektedir ve özellikle görsel rahatsızlık veren küçük damarlara gene skleroterapi (köpük) yapılması gerekebilir.

Endovenöz radyofrekans ablasyon-RFA ile Varis Ameliyatı

Varisli damarın bacak içinde kurutulmasıdır. Aynen damar içi lazer uygulaması gibidir. Farkı, lazer yerine ses dalgalarının enerjilerinden yararlanılır.

Cerrahi Ameliyat

Genel veya belden yapılan anestezi eÅŸliÄŸinde varisli damarın bacağın belirli bölgelerine kesiler yapılarak vücud dışına çıkarılması iÅŸlemidir. Anestezi gerektirmesi ve içerdiÄŸi kanama ve enfeksiyon gibi riskler nedeni ile çok tercih edilmemektedir. Estetik kaygı yaÅŸayan hastalara kesi izinden dolayı çok uygun deÄŸildir. YoÄŸun çalışan hastalar diÄŸer yöntemlere göre bu yöntemle günlük aktivitelerine daha geç döneceklerinden bu kiÅŸiler için de uygun deÄŸildir. Ayrıca varisin tekrar oluÅŸma riski diÄŸer yöntemlere göre fazladır.

KIlcal Damarlar için Radyofrekans Yöntemi

Sistem radyo dalgalarını oluÅŸturan bir jeneratör cihaz ile bunun dokulara iletildiÄŸi iÄŸnelerden oluÅŸmaktadır. Prensipte deriye batırılan çok ince iÄŸneler (ortalama 0.1 milimetre) yolu ile iletilen radyo dalgalarının etkisiyle oluÅŸan ısı ile kılcal damarlar koagule edilerek kapatılır. Genelde 0.9 mm kadar olan kılcal damar varisler (telenjektaziler), bilek,diz ve yüz gibi yerlerdeki varisler ve herhangi bir cilt tipinde oluÅŸmuÅŸ kılcal damar varisleri etkili bir ÅŸekilde tedavi edilebilir. Özel bir hazırlık ya da anestezi gerektirmeden iÄŸne büyüteç altında varis üzerine yaklaşık 1 mm aralıklarla batırılarak ayak pedalı yardımı ile atış yapılır. Böylece aralıklı iÄŸne batırılarak varis olan damar tedavi edilmiÅŸ olur. Tedavi genelde aÄŸrısızdır. Bir seansta (30-60 dakika) kılcal damarların yaygınlığına göre deÄŸiÅŸmek üzere tedavi tamamlanabilmekte ya da seanslar halinde yapılmaktadır.

EÄŸer kalp pili varsa, nikel alerjisi varsa ya da iÅŸlem yapılacak alanda enfeksiyon varsa bu yöntem uygulanmaz.

Uygulamanın ilk anlarında varislerin üzerinde kırmızı kabarıklıklar oluÅŸur. Ve bu kabarıklıklar bir hafta içinde kabuklanıp, birkaç hafta sonra varislerin kaybolmuÅŸ olduÄŸu normal deriye döner. Ä°ÅŸlemden sonra sargı ya da bir ilaç kullanımı gerekmediÄŸi gibi, günlük hiçbir aktiviteyi kısıtlayacak durum oluÅŸmaz. DiÄŸer lazer tedavilerinde olduÄŸu gibi güneÅŸ ışığından sakınmaya da gerek yoktur. Ä°ÅŸlem çok iyi tolere edildiÄŸinden, lokal anestezik pomat gereksinimi de yoktur. Mevsim kısıtlaması olmadan bütün bir yıl boyunca uygulanabilir. Allerji, pigmentasyon, yanık gibi yan etkiler görülmez. Etkisi uygulama esnasında derhal görülür. DokunulduÄŸu anda damar kaybolur, bir varis için tek seans genellikle yeterli olmaktadır, bazen ise seans tekrarlanabilir.

bottom of page