top of page

Varis için ev tedavileri

Bir kişi varisli damarları varsa, durumu yönetmeye ve semptomları iyileştirmeye yardımcı olmak için aşağıdaki ev ilaçlarını deneyebilir:

1. Egzersiz

Düzenli egzersiz bacaklarda daha iyi kan dolaşımını teşvik eder, bu da damarlarda toplanan kanı itmeye yardımcı olur. Egzersiz ayrıca bir kişinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, bu da varisli damarlara katkıda bulunan başka bir faktördür.

Düşük etkili egzersizler, baldır kaslarının aşırı zorlanma olmadan çalışmasına yardımcı olur. Etkili, düşük etkili egzersizler şunları içerir: Yüzme, yürüme, bisiklet sürmek, yoga

2. Varis çorapları

Kompresyon çorapları çoğu eczaneden, medikalcilerden veya çevrimiçi mağazalardan temin edilebilir ve bacaklara baskı uygulayarak yardımcı olabilir. Bu, kasları ve damarları kanı kalbe doğru hareket ettirmeye yardımcı olur.

2018'den yapılan bir araştırma, bir hafta boyunca 18 ila 21 mmHg basınçta diz yüksek kompresyon çorapları kullanan kişilerin, varisli damarlarla ilişkili ağrı ve ağrıda bir azalma olduğunu bildirdi.

3. Bitki özleri

2006'da yapılan bir inceleme çalışması, at kestanesi ekstresi Aesculus hippocastanum L.'nin, varisli damarların önemli bir nedeni olan kronik venöz yetmezliği olan kişilerde bacak ağrısını, ağırlığını ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Aesculus hippocastanum L., sağlık mağazalarında ve çevrimiçi olarak satın alınabilir.

2010 yılında yapılan bir inceleme çalışması, sahil çamı özütü, Pinus maritima ve tavşanmemesi özü Ruscus aculeatus'un, genellikle varisli damarlarla ilişkili olan bacak şişmesini veya ödemi azaltabileceğini bildirmektedir. Ruscus aculeatus sağlık mağazalarında ve çevrimiçi olarak satın alınabilir.

Bitki özleri ve uçucu yağlar topikal olarak uygulanmadan veya aromaterapi için bir difüzörde kullanılmadan önce taşıyıcı yağlarda seyreltilmelidir.

4. Diyet değişiklikleri

Tuzlu veya sodyum açısından zengin gıdalar vücudun su tutmasına neden olabilir, bu nedenle tuzlu yiyeceklerin kesilmesi su tutulmasını en aza indirebilir. Potasyum içeriği yüksek gıdalar su tutulumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Potasyum oranı yüksek gıdalar şunları içerir: Badem ve fıstık fındık, mercimek ve beyaz fasulye, patates, yapraklı sebzeler, somon ve ton balığı gibi bazı balıklar

Lifli gıdalar bağırsakları hareket ettirmeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Lif oranı yüksek gıdalar şunları içerir: Fındık, tohum ve baklagiller, yulaf, buğday ve keten tohumu, tahıl gıdaları

Fazla kilolu kişilerin varisli damarlar yaşama olasılığı daha yüksektir, bu nedenle fazla kilo vermek damarlar üzerindeki baskıyı azaltabilir ve şişlik ve rahatsızlığı hafifletebilir.

5. Daha fazla flavonoid yiyin

Flavonoid içeren yiyeceklerin eklenmesi, bir kişinin varis damarlarını küçültmesine de yardımcı olabilir.

Flavonoidler kan dolaşımını iyileştirir, bu da kanın akmasını sağlar ve damarlarda toplanma olasılığını azaltır. Ayrıca arterlerdeki kan basıncını azaltmaya yardımcı olur. Flavonoid içeren gıdalar: Soğan, biber, ıspanak ve brokoli gibi sebzeler, narenciye ve üzüm, kiraz, elma ve yaban mersini, kakao, sarımsak

6. Bitkisel ilaçlar

Üzüm çekirdeği ekstresi Vitis vinifera'nın oral olarak alınması, alt bacaklarda şişliği ve diğer kronik venöz yetmezlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak şu anda etkinliği için sınırlı kanıt vardır.

Kan inceltici ilaç reçete edilen bir kişi, ilaçla etkileşime girebileceği ve kanama riskini artırabileceğinden, diyet takviyesi olarak üzüm çekirdeği ekstresi almaktan kaçınmalıdır.

7. Kısıtlayıcı olmayan kıyafetleri seçin

Dar giysiler giymek kan akışını kısıtlayabilir. Bir kişi, alt vücuda kan akışını kısıtlamayan gevşek kıyafetler giyerek dolaşımının iyileştiğini görebilir.

Yüksek topuklu yerine düz ayakkabı giymek de bacaklardaki varisli damarlara yardımcı olabilir.

8. Bacakları yüksekte tutun

Bacakları yüksekte tutmak, ideal olarak kalp ile aynı yükseklikte veya üstünde tutmak dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Bu bacak damarlarındaki basıncı azaltır ve yerçekimi kanın kalbe düzgün bir şekilde akmasına yardımcı olur.

9. Masaj

Etkilenen bölgelere hafifçe masaj yapmak, kanın damarlarda rahat akmasına yardımcı olabilir. Bir kişi en iyi etkiler için hafif masaj yağları veya nemlendirici kullanabilir.

Bununla birlikte, doğrudan damarlara baskı yapmaktan kaçınmak önemlidir, çünkü bu kırılgan dokulara zarar verebilir.

10. Hareket etmeye devam et

Uzun süre oturmaktan kaçının. Bir kişi iş için uzun süre oturmak zorunda kalırsa, kanın düzgün bir şekilde akmasını sağlamak için kalkmayı ve hareket etmeyi veya sık sık pozisyon değiştirmeyi hedeflemelidir.

Bacakları çaprazlayarak oturmaktan kaçının, çünkü bu, bacaklara ve ayaklara giden kan akışını daha da kısıtlayabilir ve bu da dolaşım sorunlarına neden olabilir.



Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page